NASI MINYAK
Nasi Minyak selalunya sinonim dengan majlis perkahwinan, maka tak hairan jika yang masih single selalu di usik dengan soalan seperti "bila nak makan nasi minyak"? maknanya bila hendak kahwin. Memang wajib nasi minyak disediakan di majlis perkahwinan.
Bahan menyediakannya mudah biasanya minyak sapi tapi kalau tak ada minyak masak biasa pun boleh. Hendakkan nasi yang cantik disarankan guna beras basmathi kalau tak ada pun tak apa. Nasi ini biasanya dihidang bersama lauk seperti :
- Korma ayam/daging/kambing
- Ayam Masak Merah
- Daging Nasi Kandar
- Dalca
- Kari ayam/daging/kambing
- Jelantah
- Acar
Nasi Minyak

3 helai daun pandan- disimpul
4 cawan beras basmathi
4 cawan air
1 cawan susu cair
3 helai daun pandan- disimpul
Garam secukup rasa
Sedikit pewarna kuning
Sedikit kismis kuning
Gajus
7 sudu besar minyak sapi untuk menumis
BAHAN TUMISAN :
- 3 biji bawang besar - hiris
- 2 biji bawang putih - hiris
- 2 inci halia - hiris
- 5 biji buah pelaga
- 2 inci kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 4 biji bunga cengkih
CARA MEMASAK :
- Semua bawang dan halia serta dipotong nipis-nipis . Basuh beras dan rendam beras selama sejam .
- Periuk nasi di letakkan atas dapur dulu untuk menumis semua bahan-bahan . Panaskan semua minyak sapi dalam periuk nasi kemudian tumis semua bahan tumisan sampai wangi dan bawang menjadi layu kekuningan .
- Kemudian masukkan semua air , susu cair, daun pandan serta biarkan sampai mendidih dan boleh la dimasukkan semua beras , garam secukup rasa dan kacau bagi mesra semua bahan-bahan . Terus angkat periuk nasi ini dan masukkan ke dalam badan periuk nasi untuk proses masak seterusnya macam kita masak nasi biasa guna eletrik . Bila dah masak boleh la ditaburkan sedikit saja pewarna kuning serta kismis,gajus dan gaul perlahan-lahan supaya sekata warna kuning dan kismis ini bersama nasi minyak .
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
0 Response to "NASI MINYAK"
Post a Comment