SIAKAP MASAK PESMOL
Honestly...memang sedap resipi Chef Wan ini... terasa macam addictive pula..sambalnya sungguh hebat. Dimasak atas ikan siakap memang cukup sesuai. Rasa antara rendang dan asam pedas. Sesuai digandingkan dengan apa-apa lauk sekali pun....Cuba jangaan tak cuba...
- I ekor siakap dibersihkan
- lada hitam
- minyak untuk menggoreng ikan
- 1 batang serai dititik
- 2 cm lengkuas dititik
- 10 tangkai cili padi
- 2 helai daun limau purut
- 2 helai daun salam
- 2 cawan santan
- 1 biji air perahan limau
Bahan Blend
- 5 biji cili merah
- 10 biji cili padi
- 4 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 10 b1iji buah keras
- 1/2 sdt kunyit serbuk
- 2.5 cm halia
Cara Menyediakannya
- Lumurkan ikan dengaan lada hitam dan garam
- Panaskan minyak dan goreng ikan, angkat dan letak dalam pinggan
- Panaskan minyak dan tumis bahan blend sehingga wangi.
- Masukkan serai, lengkuas. Tambah cili padi, daun limau purut dan daun salam.
- Campurkan santan dan renehkan sehingga kuah pekat.
- Perahkan dengan jus limau, garam dan gula
- Tuang atas ikan goreng dan hidang
RECIPE SOURCE: Sedap - chef wan
0 Response to "SIAKAP MASAK PESMOL"
Post a Comment