KURMA AYAM /CHICKEN KURMA
Chicken Kurma is an Indian recipe that was popularly accepted by Malaysian. One of top Nasi Kandar menu.This dish serves well with plain rice or Malaysian popular rice for wedding and functions - Nasi Minyak. In this dish chicken is simmered in a creamy spices sauce. For this dish I used the ready made kurma powder, it's good enough. There are a few brands like Baba's, Adabi and Alagappa's. If you want it hot add some green chilies. Here goes PATYSKITCHEN Chicken Kurma :-
Chicken Kurma
source: PATYSKITCHEN
1 whole chicken cut into 12 / 1 ekor ayam potong 12
2 fresh tomatoes / 2 biji tomato buah
3 packet kurma powder / 3 packet rempah kurma - I used Adabi's
3 potatoes cut into 4 / 3 biji kentang, potong 4
1/2 cup ghee / 1/2 cawan ghee
1 cup yogurt / 1 cawan yogurt - tairu
2 cups coconut milk / 2 cawan santan
5 tbsp lime juice / 5 sdb jus limau nipis
1 onion slice thinly / 1 biji bawang besar mayang halus
2 cinnamon / 2 kulit kayu manis
5 cardamon / 5 biji buah pelaga
3 anise star / 3 biji bunga lawang
3 tbsp almond paste / 3 sdb badam giling
1 screwpine leave / 1 daun pandan
2 coriander leave / 2 tangkai daun ketumbar
5 green chilies - blended / 5 biji cili hijau blend
1" ginger / 1" halia
2 onions / 2 biji bawang besar
5 cloves garlic / 5 ulas bawang putih
Blend all and mix with kurma powder / blend semua dan campur dengan rempah kurma
PREPARATION
- Cut the chicken breasts into bite sized chunks/ Potong ayam mengikut suka masing-masing. Saya biasanya potong 12, senang dimakan
- Mix the chicken with the yogurt. Cover and marinade for 12 hours or in the fridge overnight./ Campurkan ayam dengan tairu dan perap semalaman atau 12 jam.
- Mix blended ingredients with kurma powder and almond set aside/ Campurkan bahan blend dengan rempah kurma.
- Heat up oil/ghee, saute onions. Add in screwpine leave, cardamon, cinnamon and anise star till onion is brown and fragrant. / Panaskan minyak/ghee dan tumis bawang besar dan tiga sekawan serta daun pandan sehingga naik baunya dan kekuningan.
- Add in the mixed kurma powder and stir fried till brown. Add in marinated chicken , sim for a while and add in chicken stock. Add in potatoes. Sim until potatoes and chicken are done,/ Masukkan rempah kurma dan bahan blend dan tumis sehingga garing. Masukkan ayam, stok ayam dan kacau rata. Kalau sukakan kentang masukkan kentang.. Masak hingga ayam dan kentang empuk.
- Add the creamed coconut and enough water to *just* cover the chicken and bring to the boil, stirring until the coconut is dissolved. Stir in the almonds paste./ Masukkan santan dan air jika perlu dan renehkan. Masukkan badam yang diblend.
- Reduce heat to low, cover the pan and simmer until the chicken is tender (30-40 minutes)./Perlahankan api dan reneh sehingga naik minyak./ Perlahankan api dan renehkan sehingga ayam dan umi empuk dan sehingga naik minyak.
- Remove from heat, add lemon juice and salt to taste. Mix well. Alihkan dari api, masukkan tomato, daun ketumbar dan jus limau, garam secukup rasa./ Alihkan dari api, masukkan jus limau dan garam secukup rasa.
- Lastly add in coriander leaves and fresh tomatoes. Akhir sekali masukkan daun ketumbar dan tomato buah.
Masakan popular dari India yang dipopularkan oleh pengusaha Nasi Kandar di Malaysia. Kurma Ayam merupakan salah satu top 10 masakan popular restuarant Nasi Kandar. Boleh dikatakan masakan 1 Malaysia yang digemari oleh masyarakat Malaysia. Biasanya digukan dengan Nasi Minyak. Juga merupakan masakan popular dimajlis-majlis kenduri. Saya kalau masak ayam kurma ni suka selitkan sekali dengan telur rebus. Rasanya yang lemak boleh dihilangkan muaknya jika ditambahkan sedikit cili hijau yang dikisar. Ini boleh menambahkan kuah menjadi lebih pedas sedikit.
Next Post - Fried Chicken With Caramalized Onions
0 Response to "KURMA AYAM /CHICKEN KURMA"
Post a Comment