APAM PISANG /STEAM BANANA MUFFIN
I'm gonna run this short, an experiment I did during the CNY holiday- Apam Pisang aka Banan Steam Muffin from a cookbook by Kak Ita. Just make do with the leftover banana. It's nice and serve best for tea or breakfast. To have a high impact on this recipe top it with fresh grated coconut. Give a try, its...yummmy
INGREDIENTS
75 gm corn oil / 75 gm minyak jagung
100 gm castor sugar / 100 gm gula kaster
150 gm self raising flour / 150 gm tepung naik sendiri
200 gm mashed banana / 200 gm pisang lecek
2 eggs / 2 biji telur
1/8 tsp soda bicarbonate / 1/8 sdt soda
PREPARATION
- Sieve flour and soda and leave aside / Ayak tepung dan soda, letak sebelah
- In a mixing bowl, whisk eggs and sugar till fluffy and add in banana / Dalam mangkuk pukul telur dan gula hingga kembang. kemudian masukkan pisang.
- Slowly add in flour and corn oil /Perlahan-lahan masukan tepung dan minyak berselang seli.
- Pour into ramekin 3/4 full and steam for 10 minit. / Masukkan ke dalam acuan muffin dan kukus selama 10 minit.
_______________________________________________________________
Apam Pisang ni saya buat ketika cuti Raya Cina baru-baru ini hasil ilham Kak Ita dari bukunya yang berjudul "Kuih Traditional Rasa Baru". Sedap kuih ni, dalam gambar Kak Ita, kuih ini sepatutnya merekah, tapi saya buat ni tak merekah, dia jadi bulat, tak tahu mana silapnya, tapi saya cover up supaya tak nampak kegagalan kuih ni letak dalam muffin paper cup dan top dengan kelapa parut. Apa pun rasanya memang sedap lebih-lebih lagi makan ketika panas.
______________________________________________________________
Next Post - Nagasari Cha-Cha________________________________________________________________
0 Response to "APAM PISANG /STEAM BANANA MUFFIN"
Post a Comment