MEHALABEYA - EGYPTIAN MILK CUSTARD


Pencuci mulut ini memang terkenal di Timur Tengah terutama pada bulan Ramadan. Boleh dikategorikan sebagai pudding ataupun dadeh. Mudah menyediakanya dan boleh disediakan mengikut kesukaan dan citarasa sendiri...




Mehalabeya - Egyptian Milk Custard
  • 4 cawan susu segar
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 1/2 cawan gula
  • essen ros
Bahan hiasan
  • serbuk kayu manis
  • pistachio
Cara Membuatnya

  1. Satukan semua bahan di dalam periuk
  2. Masak di atas api sederhana sehingga pekat dan berkilat.
  3. Masukkn ke dalam mangkok kecil dan sejukkan
  4. Bila hendak di hidang taburkan sedikit serbuk kayu manis dan pistachio yang ditumbuk.
Notes
Adapted from - PATYSKITCHEN

Untuk variasi sila klik di sini - http://www.ahmedhamdyeissa.com/recmehal.htm

0 Response to "MEHALABEYA - EGYPTIAN MILK CUSTARD"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel