CREAMY BUTTER CHICKEN


I love this, sedap dan mudah menyediakannya Ayam digoreng tepung kemudian disediakan sos mentega dan dicurahkan atas ayam Menu ini pasti menjadi kegemaran anak-anak. Jika inginkan sos yang lebih lemak lagi boleh juga dimasukkan sedikit cheddar cheese atau slice cheese Saya masukkan sedikit hirisan cili padi kerana macam mana pun tekak orang Melayu pasti inginkan pedas sedikit Kalau disediakan menu ini untuk anak-anak cili padi boleh dielakkan

Creamy Butter Chicken ini sedap dihidang bersama nasi dengan sedikit sayuran celur


Creamy Butter Chicken
Ingredients:
  • 3 ketul dada ayam dipotong dadu
  • 7 - 8 tangkai daun kari
  • 7 biji di dihiris halus
  • 2 tbsp butter

 Coating:
  • 1/4 cawan tepung
  • 1/4 cawan tepung jagung
  • 2 biji telur dipukul 

 Seasonings:
  • 400 ml susu cair
  • 1 tsp gula
  • 1/4 tsp garam 

Methods:
1. Satukan tepung dalam mangkok
2. Puku telur dalam mangkok lain, masukkan garam dan ketepikan
3. Keringkan ayam
4. Panaskan minyak (deep fry) celup ayam ke dalam telur kemudian disalut dengan tepung
5. Goreng cara deep fry, masak sehingga kekuningan dan angkat serta toskan minyaknya.
6. Dalam kuali lain panaskan mentega, masukkan cili padi dan daun kari. Biar sehingga naik baunya dan masukkan susu cair
8. Masukkan garam dan gula secukup rasa
9. Angkat dan curahkan keatas ayam goreng tadi.


RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN

all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 


0 Response to "CREAMY BUTTER CHICKEN"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel