Spanish empanada (from Asturias)
The history of this empanada is the following if you want to heard, of course, my grandmother came from Spain, Asturias specifically Mieres, her whole family came (10 kids and parents) to seek new paths here in America.
Others brothers remained in Spain. my grandmother's name was Filomena, and married my grandfather in Argentina ......and he was from England, Southampton, his name was Maurice and had four children of which my mother is the child, (my mother now 81) came from there to Punta Arenas, Chile, south of the world literally, my mother was born in Punta Arenas.
(The funny was my grandmom never learned english!)
This empanada always made it for special occasions in Spain clarified that because each area has its own types of empanadas, in fact this is the biggest I've seen, this recipe was not published until now because my mom only makes the other day we invited, made and waited for me (with saintly patience) to take the photos, may actually make it but I love how it fits, is a delicious soft dough filled with chicken and Spanish chorizo is impressive and good my mom and not get tired and wanted to make a long but now after a while I thank you because you were sick and had surgery, particularly this year, but still takes energy to cook sometimes.
My mom
Ingredients ( 6 to 8 servings)
Dough
1 kg. all purpose flour
3 tablespoon of baking powder
1 1/2 teaspoon of salt
125 grs. butter
cold water
to make a dough
1 beaten egg with milk (to wash)
Filling
1 large chicken in pieces with bones
3 tablespoon of oil Olive or sunflower)
1 large onion chopped
2 cloves garlic
1 red pepper chopped (small)
1 green pepper chopped(small)
salt a nd pepper
300 grs. of spanish chorizo in slices
1 tin of natural tomatoes
(It is better to cook stuffing the day before or night)
Method
Filling
Cut the chicken in pieces without removing the bones. Set aside.
In a large skillet or in a large pot place the oil and fry for a while the chicken, lightly brown and remove the chicken. Set aside in a plate
In the same oil fry the chopped onion, minced garlic, peppers and slices of chorizo, add back the chicken that has been set aside and add the tomato tin, seasoned with salt and pepper, simmer over low heat about 30 minutes stirring occasionally .
When the stew look cook and the chicken is ready, turn the heat and set aside until the following day.
Dough
Sift flour with the baking powder a large bowl and blend in butter with your fingertips or a pastry blender until mixture resembles coarse meal with some butter lumps, add to this cold water which has added salt, kneading well to make a dough medium and elastic.
Let the dough stand for 20 minutes.
Knead the dough again and divide into two parts one bigger than the other, stretching the smallest with a rolling pin and place the dough on a greased rectangular ceramic fountain (about 28 or 30 cm)
Preheat the oven at 180°c.
Place this dough over chicken pieces ordered and the sauce (cut the breast in two or three parts)
Cover with another dough and spread with a roller, secure the edges with a fork and the rest of dough to make some figures on the dough
Preheat oven to 180 ° c
Bake 30 to 40 minutes and the dough should be golden and crisp.
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EN ESPAÑOL
Empanada española (de Asturias)
La historia de esta empanada está a ligada a mi familia especialmente a mi mamá y a mi abuela.
Mi abuela Filomena venía de Asturias, España. Específicamente de Mieres. Ella, sus hermanos y sus padres se vinieron a buscar nuevos horizontes a América.
Primero llegaron a Argentina y algunos se quedaron allá y otros se vnieron a Chile. Mi abuela se casó en argentina con Mauricio Baker que venía de Southampton England. él casi no hablaba español y ella nunca aprendió mucho inglés tuvieron 4 hijos y mi mamá es la menor.
Hoy tiene 81 años pero ya cocina menos, se cansa mucho.
Bueno esta empanada mi abuela la hacia siempre para ocasiones especiales, esta viene de Asturias, digo esto porque en España hay muchos tipos de empanadas.
Y mi mamá la sigue haciendo, hace poco la hizo de nuevo (ha estado enferma) y nos invitó a su casa y le tomé fotos, esta es la que les presento hoy dia es deliciosa. Es una empanada grande que se hace en una fuente
y la masa es muy rica y va rellena de pollo , chorizo español, pimientos y tomate para la salsa.
Lo que más me ha demorado es traducir la receta, está en español pero en estilo antiguo, mi mamá la ha ido adaptando a la época actual pero aún usamos la receta que mi abuela nos dejó.
Ingredientes
Masa
1 kilo de harina sin polvos de hornear
3 cucharaditas de polvos de hornear
125 grs. de mantequilla
agua fría
sal
1 huevo batido con leche para
la masa
Relleno
1 pollo entero (despresado pero sin deshuesar)
1 cebolla grande picada fina
3 cucharadas de aceite
2 dientes de ajo
1 pimiento verde picado(pequeño)
1 pimiento rojo picado(pequeño)
300 grs. chorizo español cortado en rodajas
1 tarro o bote de tomates al natural con su jugo
sal
pimienta
Nota:
El relleno conviene prepararlo el día anterior o la noche anterior porque es muy jugoso.
Preparación
Cortar el pollo en presas pero sin retirar los huesos (se usan las presas enteras)
Reservar.
En un sartén o en una olla grande colocar el aceite y freir las presas de pollo hasta que esten doradas, retirar y dejar aparte, agregar al mismo aceite la cebolla picada con el ajo, freir durante unos minutos hasta que esté transparente, agregar los pimientos y los chorizos ya cortados, y el tarro o bote de tomates al natural, revolver un rato y finalmente agregar el pollo que se ha reservado, sazonar con sal y pimienta y cocinar por unos 30 minutos a fuego lento, el pollo debe estar cocido pero no deshecho, apagar y dejar hasta el otro día.
Masa
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