Pear & blackberry crumble


















Love make crumbles specially with berries and this have pears and blackberries, a nice mix,
You can eat at breakfast or like dessert, I made these with sucralosa so dont have problems to these people can't eat sugar, many desserts today are cooked or baking with sucralosa or Splenda.
Or you can use sugar of course.

This recipe is adapted from BBC Good Food recipes from England.

Ingredients


4  ripe English pears , peeled and cubed
70 grs. sucralosa or splenda (or 100 grs. sugar)
250g blackberries
200g plain flour
100g unsalted butter , cold, cut into small pieces
100g demerara sugar  or 70 grs. splenda

Method


Heat oven to 190C/
Place the pears in a medium-size pan, add 70 grs. splenda or the   sugar and cook on a medium heat until the fruit starts to soften and releases its juices, about 10 mins.
Add the blackberries and bring back to the boil, then remove from the heat. Spoon the fruity mixture into 4 individual ovenproof ramekins, or 1 large baking dish.




Place the flour, butter and a pinch of salt in a large bowl and rub together with your fingers until the mixture resembles coarse breadcrumbs. Add  sugar, then stir to combine.


Sprinkle crumble evenly over the cooked fruit. This can be done up to 1 day ahead, or frozen for up to 1 month. Bake for 20-25 mins if small, 40 mins if large, until golden. If baking from frozen, add 15 mins cooking time. Remove from the oven, cool slightly, then serve with ice cream, if you like.

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EN ESPAÑOL



Crumble de peras y moras












Me encantan los crumbles, aparte de ser deliciosos no llevan mucha azúcar y se pueden combinar diferentes frutas.
Tambien se pueden comer al desayuno o de postre.
Este es una combinación de peras con moras y  queda muy bueno.
Además lo hice con sucralosa y quedó estupendo o sea apto para los que no pueden comer azúcar.
Se puede usar Splenda también.

Ingredientes

4 peras peladas y en cubos
70 grs. de splenda o 100 grs. de azúcar granulada
250 grs, blackberries
200 grs. harina normal sin polvos de hornear
100 grs. mantequilla sin sal
(helada y cortada en trozos)
100 grs, azúcar glass o 70 de splenda

Preparación

Precalentar el horno a 190°c
Colocar las peras en una olla mediana, agregar 70 grs. de splenda o 100 de azúcar y cocerlas a fuego mediano, hasta que estén tiernas, por unos 10 minutos.
Agregar las moras hasta que la mezcla hierva un poco.
Repartir la mezcla de moras y peras en cuatro ramekins o potes de cerámica.

Aparte en un bol preparar la harina, con la mantequilla, una pizca de sal , unir con los deos como haciendo migas de pan (crumbles) agregar el azúcar o splenda y combinar bien.
Espolvorear y repartir el crumble sobre los pocillos.
Cocinar de 20 a 25 minutos hasta que se empiezen a dorar .
Retirar del horno. Dejar enfriar.Se puede servir con helado si se quiere.

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