STRAWBERRY-CHOC MARBLE CAKE




The first time I saw this in Ummi's - Home Sweet Home Blog, I book marked and waiting for the right time to test in my kitchen. It look's so gorgeous. The cake was so soft and fluffy. I love this cake. Thanks to Ummi for the recipe and the step-step by step  method to produce the nice swirl.


STRAWBERRY-CHOC MARBLE CAKE
Source: Ayu Safieza Yat Maria, Ummi @ Home Sweet Home

Ingredients:-
  • 5 eggs
  • 40 ml water
  • 10 gm ovallette
  • 1 tbsp. strawberry paste
  • 1 tbsp. chocolate paste
  • 210 gm Hong Kong flour
  • 55 gm plain flour
  • 200 gm butter (softened)
  • 1 tsp baking powder
  • 250 gm castor sugar (i just used 210 gm)


Method:-
  1. Combine all ingredients (except butter and the 2 pastes) in a mixer and beat till well combined and thick.
  2. Add softened butter and mix till well combined.
  3. Divide into 3 portions ( leave 1 plain).
  4. Add strawberry & chocolate paste into each of the 2 bowls.
  5. 'Marbled' the 3 portions depending on your creativity into a 10x7x3" pan. Bake for 45 mins. at 150C (*i used round loosepan 8 inch. )
Tips from Ummi to make the beautiful swirl
  • Mulakan dengan letakkan 2 sudu besar warna pilihan 1 di tengah-tengah loyang (x perlu ratakan)
  • Kemudian tindihkan dengan 2 sudu besar lagi utk warna pilihan 2 DIATAS warna pilihan 1, diikuti dengan warna seterusnya (warna ke 3). Kemudian mulakan semula dengan warna pilihan 1 tadi dan seterusnya berselang-seli.
  • Apabila setiap adunan tu berbaki 1/3 atau 1/4 dari adunan asal, kurangkan kepada 1 sudu sahaja setiap warna dan buat selang seli hingga habis. Boleh diiring2kan loyang sedikit agar kedudukannya sama tengah semasa memarble.
  • Kemudian silang pangkah adunan kek dengan chopstick (*x buat pun xpa...).
  • Hentakkan sekali loyang, pastu baru bakar 


Kali pertama terpandang kek ini terus jatuh cinta. nampak begitu kemas dan cantik, jadi saya terus masukkan ke dalam list dan menunggu masa yang sesuai aje hendak membuatnya. Ternyata kek ini memang sedap. dan lembut. Sesuai buat minum petang. Terima Kasih Ummi dari Home Sweet Home dan terimasih kerna sudi share tips untuk mencantikkan swirlnya. I LIKE.

Next Post - Talam Suji Pandan

0 Response to "STRAWBERRY-CHOC MARBLE CAKE"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel